| |

Ääniä taidealan hiljaiselle tiedolle – Pirkko Siitari ja Sanna Karimäki-Nuutinen APOLLO-ohjelman asiantuntijoina

Finnish Art Agency käynnistää uuden taiteilijoiden suomenkielisen mentorointiohjelman. Ohjelma kestää kuuden kuukauden ajan tammikuusta kesäkuulle 2023. Täydennyskoulutuksessa on mahdollisuus saada käytännön välineitä esimerkiksi omien jumiutuneiden ajatusten, suurilta tuntuvien positiivisten tai pohdituttavien haasteiden kanssa. Osallistujat pystyvät keskittymään heille itselle merkityksellisimpiin ja tärkeisiin aiheisiin ohjatuissa etätyöpajoissa. Työpajoja ohjaa APOLLO-ohjelmassa ratkaisukeskeinen työnohjaaja, certified business coach ja yli 15 vuotta taideasiantuntijan työtä tehnyt Laura Köönikkä. Taiteilijoiden käytännön kysymyksiin, yhteistyötä ja instituutionaalista näkökulmaa avaavat vierailevat asiantuntijat kuraattorit Pirkko Siitari ja Sanna Karimäki-Nuutinen. 

“Taidemaailmassa taiteilijat jäävät usein tiedon varaan, jonka he ovat kuulleet kollegoiltaan tai sisäistäneet muuten alan käytäntönä. Olen kautta urani jakanut avoimesti omia kokemuksiani ja keskustellut kaikenlaisten käytännön asioiden ja ymmärtämisen sekä parempien mahdollisuuksien puolesta. APOLLO:n tavoitteena on saada ääniä hiljaisen tiedon siirtämiselle. Ohjelma mahdollistaa taiteilijoille tilaisuuden keskustella avoimesti ammattilaisten kanssa hyvistä käytännöistä ja kysyä suoraan asioista, jotka heille on jäänyt matkan varrelle avoimeksi. Pyrimme asiantuntijoiden kanssa parhaamme mukaan kertomaan avoimesti kaikesta mahdollisesta ja kannustamaan taiteilijoita kokeilemaan ja tavoitteellistamaan ajatuksiaan. Olen iloinen, että voin mahdollistaa Pirkko Siitarin ja Sanna Karimäki-Nuutisen työpajat APOLLO-osallistujille, sillä arvostan äärettömän paljon heidän ammattitaitoaan kuraattoreina. Molempien humaani tapa tehdä työtä ja ennenkaikkea taito kuunnella ja kunnioittaa taiteilijan visiota ovat mahdollistaneet monissa eri projekteissa upeita näyttelyitä. On poikkeuksellisen hienoa, että voimme yhdessä keskustella ja pohtia miten taiteilija voi kestävästi suunnitella uraansa ja yhteistyötään erilaisten toimijoiden kanssa.”, Laura Köönikkä.

Pirkko Siitari toimi HAMin näyttelypäällikkönä 2016-2022. Siitari on aiemmin johtanut muun muassa Nykytaiteen museo Kiasmaa (2010–2015), jossa hän toimi myös intendenttinä (2008–2010), Keravan taidemuseota (2004–2008) ja Oulun Pohjoista valokuvakeskusta (1990-luvulla). Siitari on myös ollut Suomen valokuvataiteen museon näyttelypäällikkö (1999–2004). Hän on toiminut kuraattorina muun muassa näyttelyissä Sama meri, Helsinki Biennaali (2021), Katharina Grosse, Chill Seeping from the Walls Gets between Us, HAM (2021), Paweł Althamer, I (am), HAM (2019), Nature as a Playground, Valokuvataiteen museo, Seoul (2018), Alfredo Jaar, Kun runous ei riitä, Kiasma (2014) ja ARS11, Kiasma (2011). Hän opiskeli historiaa ja taidehistoriaa Jyväskylän yliopistossa ja taiteen teoriaa Jan van Eyck Akademissa Maastrichtissa Alankomaissa.

Sanna Karimäki-Nuutinen on Seinäjoella asuva kuraattori ja väitöskirjatutkija. Hän on työskennellyt nykytaiteen parissa vuodesta 2010 lähtien kehittäen kuratoriaalista lähestymistapaansa, jossa keskeistä on tavoite taiteen yhteiskunnallisen merkityksen kasvattamiseen. Hän toimii Seinäjoen taidehallia johtavana taidekuraattorina ja on viime vuosina luotsannut Taidehallin uudistusta ja muuttoa uusiin tiloihin taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navettaan. Vuodesta 2021 lähtien hän on työstänyt kulttuuripolitiikan väitöskirjaprojektia Jyväskylän yliopistossa. Väitöksessään hän tutkii nykytaidenäyttelyä yhteiskuntapoliittisena keskustelijana. Karimäki-Nuutisen tausta on kulttuurituotannossa ja yhteiskuntatieteissä. Aiemmin hän on toiminut mm. Seinäjoki Art & Design Week poikkitaiteellisen tapahtumaviikon toisena perustajana ja tuottajana sekä Bothnia Biennalen taiteellisessa työryhmässä.

Haku APOLLO-ohjelmaan päättyy 31.12.2022. Ilmoittaudu mukaan varmistaaksesi paikkasi!

Ohjelman sisällöstä ja aikataulusta lue lisää täältä !
Mikäli haluat kysyä jotain ohjelmasta, Laura@finnishartagency.com tai p. 050 533 0509