| | | | | | | |

Uusi vuosi 2019

Uusi vuosi 2019. Niin paljon odotuksia, mahdollisuuksia ja toiveita. Tuleva vuosi piirtyy kalenteriini jo päivämäärinä ja deadline-merkintöinä. Kalenterini ei ole täynnä, se ei ole tavoitteeni. Haluan pitää aikatauluni ilmavana ja mahdollisena muutoksiin, päähänpistoihin ja ehdotuksiin. Finnish Art Agency:n tehtävissä tulen jatkamaan tänä vuonna yhteistyötä Seinäjoen kaupungin/Seinäjoen Taidehallin, Hyvinkään Taidemuseon ja Kuopion, Joensuun ja Mikkelin taidemuseoiden yhteisponnistuksen M_Itä Nykytaiteen biennaali 2019 parissa. Yhteistyö yksittäisten taiteilijoiden, suunnittelijoiden ja muotoilijoiden kanssa jatkuu ja yhteydenottoja tulee varmasti tänäkin vuonna tahoilta, joita vielä en osaa edes ennustaa. Rinnalleni olen saanut myös uusia rohkeita yhteistyökumppaneita, joiden projekteista kerron kuluvan vuoden aikana. Kauteni Taiteen edistämiskeskuksen Visuaalisten taiteiden toimikunnassa päättyi vuoden 2018 lopussa, jonka jatkoksi minut nimitettiin Kuvataiteen näyttöapurahalautakunnan jäseneksi 2019-2021. Avustus- ja työskentelyhakemusten lukeminen ja käsitteleminen on vaativaa työtä. Samalla se antaa hyvin konkreettisesti tietoa taiteilijoiden upeista projekteista, tavoitteista ja jaettavana olevan kokonaisavustuksen rajoitetut resurssit. Finnish Art Agencyn lisäksi aloitin viime elokuussa Taideyliopiston uudessa työelämälehtorin tehtävässä. Osa-aikainen, haastava tehtävä antaa mahdollisuuden kehittää ja suunnitella Taideyliopiston työelämäopetusta sekä ennenkaikkea ohjata ja mentoroida Taideyliopiston opiskelijoita tulevaan työelämään.

Taiteen ja taiteilijan rooli yhteiskunnassa ei ole staattinen ja toivoisinkin, että voisin omalla esimerkilläni kannustaa kulttuurityön tekijöitä puhumaan kovaäänisesti heille merkityksellisistä asioista. Alan haasteet tuntee parhaiten tekijät itse. Muutos parempaan harvoin tulee ulkopuolisten antamana tai ohjaamana, siksi sisällön tekijöillä itsellään on merkittävä rooli positiivisten muutosten edistäjänä. Taiteilijan, muusikon ja näyttelijän työ edellyttää yhä enemmän itsenäistä, itseohjautuvaa työotetta, uuden tiedon hakemista ja jatkuvaa tasapainottelua ei-taiteellisen työn ja sisällön tekemisen kanssa. Luovan työn tekijän haasteet koskevat monia samoja asioita, joita muiden alojen itsenäiset yrittäjät ja työntekijät organisaatioissa kohtaavat. Olen työskennellyt kulttuurialalla yli 15 vuoden ajan ja yrittäjänä viisi vuotta ja koen, että tehdäkseni itseni näköistä työtä, minun pitää olla 100% varma jokaisesta projektista, johon lähden mukaan. Intuitio ja vaisto antavat usein hyvän signaalin, jota kannattaa seurata. Epämukavuusalueet ja haasteet tuottavat usein kiinnostavaa työtä. Kompromissejä ja vastoinkäymisiä tulee työssä kuin työssä, mutta edesottamusten jälkeen voi aina ylpeänä todeta selviytyneensä ja oppineensa niistäkin. Luovaa työtä, ideointia ja suunnittelua sekä muutosta on vaikea viedä eteenpäin, mikäli yhteiset tavoitteet ja arvot ovat epäselvät. Yrittäjänä olen tottunut muutoksiin ja epävarmuuteen. Luottamus tulevaan kannustaa jatkamaan eteenpäin ja ilo jokaisesta onnistuneesta kohtaamisesta, positiivisesta palautteesta sähköpostissa tai päätös yhteistyöstä on paras mahdollinen kiitos.

Käännän kiitollisena katseeni tulevaan vuoteen ja käärin hihat kaiken tulevan työn suhteen. Odotan ilahduttavia yllätyksiä ja uuden oppimista, jokaisen työn ja tehtävän tiimoilta. Haluan pitää mieleni avoinna kaikenlaisille haasteille, joten ota yhteyttä mikäli tarvit dialogia tai konsultaatiota haasteiden edessä. Valoisaa alkanutta vuotta!

Laura Köönikkä

Kuva: Vuokko Salo Photography