|

Laukkaa ja ravia. Postia Lauralta.

Mitä kuuluu Finnish Art Agency? Mitä kuuluu siis Laura Köönikkä?

Syksy käynnistyi kuin salaman iskusta sateiden ja helteen saattelemana samalla kun työt ja niiden prosessimainen eteneminen astuivat näkökenttään. Näkökenttään yrittäjällä harvemmin “astuu” itsestään mitään, joten kaikista projekteista ja yhteistyöstä kiitollisena, käärin hihani ja aloitin töiden työstämisen. Finnish Art Agency, joka on ollut kotini jo 2013 vuodesta alkaen tarjoaa itselleni mahdollisuuden viedä omaa ammattitaitoani niille poluille, jotka kutsuvat haasteellisuudellaan tai kiinnostavuudellaan. Taideyliopistolla 50% työelämälehtorina, nyt toista lukuvuotta, tie tuntuu jo vähän tasaisemmalta mutta silti uudistuksen kautta positiivisen vallankumoukselliselta ja samaan aikaan vakaalta kuin peruskiven muuraus.

Finnish Art Agency on yhtä paljon kuin oma ammattitaitoni ja osaamiseni, sillä muutama vuosi sitten päätin luopua tiimistä ympärilläni. Kaipasin itsenäisyyttä ja hiljaisuutta keskittyä omaan työhöni. Halusin syventyä asiantuntijuuteni kehittämiseen sekä itseni kuulemiseen ja siihen olen onneksi osannut antaa itselleni tilaa. Huomasin, että tiimissä teimme uskomattoman hienoja projekteja mutta samalla omat resurssini jakautuivat sisällön tuottamisen ja ohjaamisen välillä liian kuormittavaksi yhtälöksi. Tällä hetkellä FAA:n projekteina on kahden mahtavan näyttelyn työstäminen, kolmannen näyttelyn konsultointi sekä kiinnostavat taiteen ja strategisen uudistamisen raja-alueilla haastavat konsultointityöt. Mentorointi on muuttanut muotoaan yhä työnohjauksellisempaan suuntaan ja valmentava ote sopii itselleni erinomaisesti. On ihanaa olla asiakastapaamisissa, joissa minun taiteellinen substanssiosaamiseni ei ole keskiössä, tästä nautin enemmän kuin osasin odottaakaan. Työnohjausta teen sekä yksityisille asiakkaille alasta riippumatta kuin organisaatioille ja yrityksille yksilön tai ryhmien tarpeen mukaan. Ensin kipuilin Finnish Art Agencyn nimen kanssa – mahtuuko mukaan myös työnohjaus? – mutta nyt olen huomannut, ettei yrityksen nimellä ole tässä tapauksessa merkitystä, vaan sillä, että edessä on ihminen, joka kuuntelee arvostelematta, keskittyy ja reflektoi arvioimatta sekä katsoo yhdessä eteenpäin pelkäämättä.

Taideyliopiston työelämälehtorina saan käynnistää uuden opintokokonaisuuden “Luova liiketalous”. Kursseja opettamaan on lähtenyt aivan mahtava joukko markkinoinnin ja yrittäjyyden ammattilaisia. Opiskelijat saavat varmasti ainutkertaisen kokemuksen tästä pilotista. Taideyliopiston halu kehittää opiskelijoiden ammatillisia valmiuksia on juuri sitä mitä luovat alat tarvitsevat. Työelämälehtorina yritän myös tuoda opiskelijoille näkökenttään esimerkkejä onnistumisista ja epäonnistumisista, sillä opiskelu itsessään on todella vaativaa ja kurinalaisuutta ei opiskelijoilta puutu.

Työelämän nykyisyydessä työhön kuin työhön on tuotu moniajo eli multitasking osaksi rutiinia. Tehtävänkuvien rajat venyvät ja rikkoontuvat monessa työssä. Tämä on varmasti monelle haastavaa ja olen itsekin kuullut asiakkailta tarinoita, joissa heidän omat odotukset työstään eivät ole konkreettisesti vastanneet yhtään sitä mitä heille on alunperin tarjottu, juuri liiallisen pirstaloitumisen vuoksi. Kuin kivenä kengässä toisinaan päätöksenteon vapauden puute tuo merkityksettömyyden tunnetta, joka ei tue työssä jaksamista. Pahimmillaan työntekijä on vaihtanut organisaatiota, koska ei ole saanut otetta työstään sen pulppuavan muuttuvuuden vuoksi. Ripeätahtinen vaihtelevuus, asioiden irrallisuus ja prosessimaisuus ei sovi kaikille ja siksi on hyvä tunnistaa milloin omat rajat tulevat vastaan. Toisinaan on tarve saada keskittyä ja oikeasti myös oppia prosessista eikä vaan hehkuttaa lopputulosta. Itse olen moniajoon jo maadoittunut mutta kuin raviohjastaja tiedän myös pitää askeleeni juoksuradalla. Olisi hyvä jos työelämässä sallittaisiin niin ravia kuin hidasta laukkaakin, ohjastajaa tukien. Aivan kuten ravihevosilla ihmisilläkin on synnynnäisiä ominaisuuksia, joita esimies voi vahvistaa ja rohkaista.

Tänä syksynä aion vaalia itse seuraavaa ajatusta: tulevaisuus ja tämä hetki ei ole riippuvainen menneisyyden tapahtumista. Tämä oivallus antaa vapauden ajatella toisin ja kannustaa kokeilemaan. Pidä siis ajatus mielessä kun etenet kohti kaikkea uutta ja ihmeellistä!

Jos haluat työnohjausta, sparrausta tai konsultointia työstä. Ota yhteyttä laura(a)finnishartagency.com +358 505330509.